2018
2017
2016
2015
2014
12 maj 2016

15 knep på hur du gör en riktigt bra presentation under ditt event

När du har ett företagsevent eller evenemang så håller du oftast någon form av presentation. Vi har tagit fram några knep för hur du kan lyckas och kanske släppa lite på stressen som kan komma. Planering och förberedelse är A och O.

Oavsett om du ska hålla en presentation inför flera hundra personer eller om det är inför några få kollegor eller på jobbet så måste du förbereda dig inför den presentation du ska ge. Vill du uppnå ett så bra resultat som möjligt och riktigt imponera behöver du planera och förbereda dig, det spelar ingen roll om det är första gången du håller en presentation eller om du gör det varje dag. Tänk också på att en bra presentation för dig kan vara att genomföra den överhuvudtaget och inte sjukskriva dig i stället.

Sen är det nerverna....det ska visst finnas en undersökning som säger att amerikanska vd:ar är mer rädda för att tala inför människor än de är rädda för döden. Hjärnan och vår fantasi säger att det här gäller livet. Men även om du stakar dig, visar fel bild, svettas, tappar bort dig, darrar på rösten så kan du vara rätt så säker på att det kommer en ny dag imorgon också. Och det som blir JÄTTESTORT i din hjärna är helt ovidkommande för dem som lyssnar.

Att hålla en presentation. 15 tips.

Prova vårt verktyg för event och biljettförsäljning gratis!

1. Förberedelse är A och O

När du ska börja planera din presentation gäller det att du har koll på vilka det är som du ska prata inför – hur många är de? Vad vet de om ämnet? Är presentationen frivillig eller är de beordrade att lyssna på dig? I sådana fall kanske du måste göra presentationen mer lättsam och inte alltför tung. Tänk även på vilka frågor som publiken kan tänkas ställa, då kan du försöka ha med det i presentationen. Bolla gärna idéer med en kollega eller vän – ”vad skulle du fråga om det här?”

2. Sätt ett mål med presentationen

När du talar på ditt event, återförsäljarträffen eller seminarium t.ex. så har du förhoppningsvis ett mål med eventet eller seminariet. Hur kan ditt tal eller föreläsning stödja det målet? Vilket mervärde kan du ge dina åhörare?

3. Tiden

Har du fem minuter eller fem timmar? Skillnaden kan vara enorm och därför måste du planera hela din presentation efter det. Vad vill du förmedla under din tid ”på scen”? Kort och konsist är bättre än för långt. En långdragen presentation kommer döda hela syftet med varför du pratar.

4. Innehållet ska vara intressant och relevant

Känns något överflödigt? Stryk det direkt! Onödig information tar bort fokus från det viktiga och publiken kan missa det som du verkligen vill förmedla. Ditt syfte med presentationen ska vara tydlig.

5. Tydlighet

Prata långsamt och tydligt. Se till att publiken är alert och tar in det du säger. Ta pauser – både för din egen skull och för de som lyssnar. Prata i max 45 minuter, ta sedan paus om du måste prata längre.

6. Övning ger färdighet

Öva så mycket som det bara går så du inte behöver förlita dig på dina anteckningar. Presentationen blir bättre om du kan tala mer fritt. Kör igenom din presentation flera gånger för att se att allting funkar. Både ditt material och tekniken. 

7. Var stolt över din presentation.

Om du visar engagemang och entusiasm så smittar det oftast av sig till publiken. Le och var glad när du presenterar ditt material. Men se punkt 15 också.

8. Feedback

Efter avslutad presentation kan det vara bra att använda sig av feedback av något slag. Be en kollega som sitter med under presentationen att komma med konstruktiv kritik efteråt – var allting bra eller finns det något som du kan förbättra inför nästa gång? Eller så njuter du bara av att du fixade det och går vidare.

9. PowerPoint som hjälpmedel

PowerPoint är ett bra hjälpmedel att använda sig av när man ska göra en presentation. Fy böveln för PowerPoint säger någon men, snurra inte in dig i detaljerade flödesscheman eller 50 punkter på en sida. Gör det inte. Ha hellre en bild som du talar runt. Det finns andra stöd som t.ex.: Prezi, liter coolare, lite mer avancerat.

10. Fokusera på det viktigaste

Det som är det allra vanligaste felet som många gör är att de fyller sina PowerPoint-presentationer med alldeles för mycket information på varje sida. En sådan presentation ska inte visa precis allt. Det ska vara ett hjälpmedel för dig så du kan prata fritt men ändå ha några stödord till hjälp. Det blir även en hjälp för publiken att hitta vad som är det viktigaste med din presentation.

11. Lagom är bäst

Försök hålla dig till så många punkter/text som varje sida tillåter. Det finns förinställt med typsnitt och storlek på dels rubriker och själva brödtexten. Om man håller sig till detta, det vill säga att texten inte börja krympa i storlek, har man en bra riktlinje på hur mycket information varje sida ska innehålla. Ofta räcker några få punkter bara.

12. Använd bilder

För att aktivera publikens båda hjärnhalvor är det viktigt att ha en bra balans mellan flödet av text och bilder i presentationen. Det är det allra bästa sättet att få publiken att förstå allting. Se till att inte ha mer än tre sidor i rad med bara text och fakta. Om det går – blanda gärna bild och text på samma sidor.

13. ...men inte vilka bilder som helst

Men bara för att bilder ska vara med innebär inte det att vilka bilder som helst är bra. En Clipart bild kan du ta bort direkt. Bara relevanta bilder ska vara med, annars kan du lika bra köra utan. Dekorationsbilder fyller inte någon funktion.

14. Mallar

Många företag har tagit fram egna mallar till PowerPoint. Om det finns – använd det.  Annars ska du välja en så enkel mall som möjligt. Det är ditt budskap som ska nå fram, inte hur häftig presentation du kan visa upp.

15. Ta dig själv inte så allvarligt

Se ingressen. Är du sjukt nervös? Det är helt normalt. Börja med att säga det, då släpper pressen. Gå inte i "Nu ska jag ge alla en energiboost och inte visa att jag är ett dugg nervös"-fällan.

Här var några knep som förhoppningsvis kan hjälpa dig att komma igång med förberedelserna och i slutändan ger en grym presentation som du kan vara stolt över länge. Lycka till!

Prova vårt verktyg för event och biljettförsäljning gratis!

Få vårt nyhetsbrev

Få våra smarta tips och öka din kunskap om nyhetsbrev, enkäter och evenemang via vårt nyhetsbrev. Nyhetsbrevet utkommer med ca 10 nummer om året och vi lämnar naturligtvis inte ut din adress till någon och skickar inget annat än nyhetsbrev från oss till dig. Genom att prenumerera samtycker du till att vi använder din e-postadress till att skicka våra kunskapsbrev till dig. Mycket nöje!

Lämna följande fält tomt