Micke Darmell om fysiska möten

 

Vilken betydelse kommer fysiska möten ha i framtiden? Magnet har pratat med Micke Darmell om det uppkopplade samhället och betydelsen av fysiska möten. Han bjuder också på handfasta tips när du ska planera och leda ett event, som gör skillnad för energinivån.

För dig som har bråttom:

Hoppa direkt ned till 5 verktyg för energi och engagemang.

Uppkopplingens impulser

Mycket blir ytligare på nätet och det går snabbare. Alla sociala plattformar är till för att ta vår uppmärksamhet, att vi ska uppehålla oss där så länge som möjligt. De är också utformade för att vi ska svara impulsivt – lajka, tycka, fyra av korta kommentarer. Det rör sig inte om genomtänkta reaktioner.

Något som Micke är noga med att lyfta är att han inte är emot digitaliseringen i sig, vem kan vara det säger han. Det handlar mer om hur vi ska förhålla oss till tekniken.

- Tekniken är varken god eller ond i sig, det är hur vi använder den.

Många gånger påverkas våra relationer på ett positivt sätt, och mycket blir enklare. Men han ser även negativa verkningar i det uppkopplade samhället. I boken 'Uppkopplad eller Avkopplad' som kom ut 2013 sätter han fokus på hur vi och våra relationer på jobbet och hemma påverkas av den ständiga uppkopplingen. Vad behöver vi för att navigera i detta nya landskap? Inom detta område liksom möteskultur är han en flitigt anlitad föreläsare.

Det avgörande utrymmet

Den österrikiske neurologen och psykiatrikern Viktor Frankl, som överlevde fyra koncentrationsläger, betonar i boken ’Livet måste ha en mening’ att vi behöver en mening med livet. Frankl tar upp utrymmet mellan stimulans och respons, där vi har makt att medvetet välja frihet och lycka. Det handlar alltså om hur vi reagerar på olika typer av stimulans som vi möter.

Utrymmet mellan stimulans och respons utvidgas när jag utvecklas. Där har vi vårt EQ, vår kreativitet och visdom; allt det som inte robotarna har. När vi är på nätet krymper utrymmet.

- En annan tendens är att den hårda tonen börjar flyttas över till real life. Man får ont i magen när man läser om hur nysvensk personal på apoteket behandlas. Vad händer i samhället i förlängningen när de hårda orden tar allt större plats i verkliga livet? Det är i de fysiska mötena vi blir till. Det är där vi känner.

Empatisk förmåga är något som utvecklas vid ögonkontakt. När man beter sig illa emot någon och ser responsen är det lättare att komma till insikt. På nätet ser vi inte den andre bli ledsen.

Fysiska möten ännu mer betydelsefulla i framtiden

Barn på högstadiet idag har sämre social förmåga än de som gick på mellanstadiet för åtta-tio år sedan. Detta blir Micke varse när han pratar med rektorer och lärare. Han berättar också att man i USA erbjuder gratis kurser i samtal för avgångselever på några av de mest respekterade universiteten. Gratis! Syftet är att eleverna ska kunna samtala när de går ut. Men hälften tackar nej. Enligt uppföljningen av detta förstår samtliga att det är bra att kunna samtala när man ska börja jobba. De törs bara inte gå, av den anledningen att i samtal kan de inte redigera om de gör fel.

- Det går fort, det här är inte om tjugo eller trettio år, det här är nu. Fysiska möten kommer vara ännu mer betydelsefulla i framtiden, men det är väldigt få som pratar om det. Även vardagens möten kommer ha större betydelse som en fostrande del i verksamheten för de som kommer ut i arbetslivet nu, och inte kan se varandra i ögonen eller samtala utan att titta ner i telefonerna. Eftersom det blir mer virtuella möten kommer allt som sker fysiskt bli ännu mer betydelsefullt.

Att det inte bara är de yngsta generationerna som påverkas håller han med om. Även bland oss som var fullvuxna när vi första gången höll en smartphone i handen har till exempel det där utrymmet krympt.

Goda relationer grunden till allt annat

Micke brukar visa en liten modell när han föreläser för chefsgrupper. Ordet effektivitet överst – ett ord som få går igång på och många är less på. Vad är då effektivitet; det handlar om att koordinera. För att koordinera måste vi kunna kommunicera. För att kunna kommunicera bra är en förutsättning goda relationer. Börja där uppmanar han: titta på hur goda relationer vi har.

Om vi människor får känna lust, mening och delaktighet; då gör vi vårt bästa. Vi vill att det ska gå bra, vi vill ha kul med dem vi jobbar med, vi vill bli uppskattade. Så funkar vi människor. Men  det är alltför sällan man börjar i den änden.

- Ska vi skapa de goda relationer som gör att vi blir lönsamma och effektiva i en organisation då lär vi träffas, då lär vi umgås, då lär vi bygga team. Nuförtiden ska kick-offer vara så effektiva att man raljerar över teambuilding-aktiviteter. Allt man gjorde förr var inte skit eller bortkastade pengar. Allt utgår ju från syftet.

Till skillnad från ordet effektivitet är goda relationer något att gå igång på.

- Här kan man vara förvånad att vi inte kommit längre i organisationer. Bästa tillväxten för Sverige vore om alla koncerner och ledningsgrupper kunde få en heldag om hur hjärnan fungerar.

Gör något tillsammans och ta vara på det

Ett syfte med kick-off ska precis som alla möten utgå från verksamhetsplanen/affärsplanen, och säkerställa att vi når dit vi vill. Delaktighet är en del av syftet, alla får vara med att tänka.

När vi har alla samlade vid en kick-off har vi chansen att verkligen tanka ur all kompetens. Sen tar vi hand om materialet och gör något med det så det händer något efteråt. Det får inte bli en enskild händelse som lyser upp som ett tomtebloss för att sedan försvinna.

Mickes rekommendation är att ta med i förberedelserna hur uppföljningen ska gå till. En bra eventformel är 40 % arbete innan, 20 % under och 40 % efter.

En annan rekommendation är att alltid avsluta möten med återkoppling, framför allt på vad vi gjorde bra.

- Vi har så många system med nyckeltal och så vidare som bara blinkar till vid avvikelserna. De talar inte om när det går bra. Grotta också i vad det var som gjorde att det gick bra. Sätt fingret på framgångsfaktorer.

Det fysiska mötet och evenemanget är ett bra forum för att skapa en god feedback-kultur.

5 verktyg för energi & engagemang

Följande fem verktyg gör skillnad för ditt evenemang enligt mötesevangelisten - som Micke ibland kallar sig med glimten i ögat.

1. Filmer innan evenemanget

För att: Förankra syfte, skapa stämning och förväntan.

Utnyttja de bra digitala plattformar som finns idag och skapa förväntan. Skicka ut förinspelade filmer/videoklipp till deltagarna. Avsluta till exempel med ’Hoppas att vi ses’.

Ju mer förväntan som skapas innan desto mer redo och mottaglig är jag som deltagare.

2. Namn på mötet

För att: Kommunicera fokus och riktning, skapa känsla, göra det lustfyllt.

Välj ett bra namn på mötet som är kopplat till mötets syfte och mål. Då blir det lättare att bidra för deltagarna.

3. Icebreaker

För att: Inleda och sätta tonen, skapa stämning. Uppmuntra det du vill se mer av.

Här kan du exempelvis locka till skratt och skapa en informell stämning där man direkt vågar börja prata. Du kan använda musik och bildspel. Eller inleda med en övning som belyser hur olika vi upplever saker, och öppna för förståelse och ödmjukhet.

4. Mellanrum

För att: Bryta, stänga block innan nästa block. Ställa om genom att rensa eller öppna och ladda.

Bra ha mellanrum mellan de olika programpunkterna/blocken. En professionell moderator kan ta hand om de här mellanrummen.

  • Inspirerande reflektioner
  • Musikquiz
  • Kreativ övning
  • Övning i Mindfulness.

5. Energimingel

För att: Tillföra energi och avsluta så att alla lämnar mötet gladare och mer motiverade.

Låt deltagarna mingla runt och ge varandra positiv feedback. Här spelar det ingen roll om det är högt eller lågt, men det ska vara positivt. En bra grej som är mycket lätt att genomföra.

Slutligen Micke Darmell…

Hur möttes du och Pelle Fridell, jazzmusikern som du ibland samarbetar med på scen?

- Det var för åtta-nio år sedan på en strand i Frankrike. Vi var båda på semester och började prata, och det visade sig att Pelle var musiker. Jag tog med Pelle i ett event. Ibland är arrangörer lite skeptiska till musikaliska inslag vid föreläsningar, men blir sen förbluffade av mervärdet.

Vilket är ditt nästa möte och hur känner du inför det?

Utöver mina föreläsningar blir det säljmöte nästa fredag, där vi också planerar kommande veckas logistik. Bra styr är det, det är Heléne Arvidsson, VD gr8 meetings, som driver. Det är kul att ses, och energigivande! 

Här kan du läsa mer om gr8 meetings, deras föreläsningar och kurser


"Fysiska möten kommer vara ännu mer betydelsefulla i framtiden, men det är väldigt få som pratar om det. "


Micke Darmell,

Föreläsare, författare & rådgivare inom möten

SKAPA DITT EVENT NU!

Få våra smarta tips och öka din kunskap om nyhetsbrev, enkäter och evenemang via vårt nyhetsbrev. Nyhetsbrevet utkommer med ca 10 nummer om året och vi lämnar naturligtvis inte ut din adress till någon och skickar inget annat än nyhetsbrev från oss till dig. Genom att prenumerera samtycker du till att vi använder din e-postadress till att skicka våra kunskapsbrev till dig. Mycket nöje!

Lämna följande fält tomt
LÄS MER

Inbjudan, planering & hantering av event

Planera & hantera event online

Du har hittat det. Det ultimata verktyget för inbjudan, planering och hantering av event. Magnet assisterar dig med struktur och smarta funktioner, samtidigt som det är enkelt att använda. Hantera alla delar och faser kring ditt event genom att logga in i Magnet online.

Eventplanerare

För alla former av event

Dra nytta av systemet för att planera, marknadsföra och hantera event oavsett om du är professionell eventplanerare, planerar företagsevent emellanåt eller står i färd att anordna ett gratisevenemang.

Behöver du skicka ut inbjudningar och ordna ett anmälningssystem till ett kostnadsfritt event är det gratis att använda vår tjänst. Vill du sälja biljetter hittar du ett flexibelt system för biljettförsäljningi Magnet, och en rad betalningslösningar att ansluta till.

Komplett eventhantering

För din eventhantering inklusive marknadsföring har du en stabil uppbackning av smarta funktioner. Vilket är tidsbesparande när du strävar efter att få så många deltagare som möjligt till evenemanget.

Hantera allt från att skriva ut namnbrickor till att kommunicera ut viktiga uppdateringar via SMS och checka in gästerna vid ankomst. Allt med hjälp av samma mjukvara.

När evenemanget är över har du tillgång till relevant data, som statistik. Och dessutom möjligheten att enkelt genomföra en uppföljning av deltagarnas upplevelse.

Olika typer av biljetter

Erbjud Early-Bird-biljetter, rabatter och rabattkoder för en eller flera biljetter. Tidsinställ biljetter och lägg till produkter till paketerbjudanden som entré plus T-shirt. Du kan också erbjuda väntelista om det blir slutsålt.

App för incheckning till event

Genom att använda appen för incheckning vid ingången till ditt event får du koll på vilka och hur många deltagare som är på plats.

Välj betalningslösning

Välj vilka betalningsalternativ du vill erbjuda vid varje event, och ställ in primär betalningsmetod om du föredrar ett alternativ.

Visa och Mastercard, Swish, Payson, Billogram, Egen fakturering.

Olika momssatser

Administrationsgränsnitt för försäljning, intäkter varav moms, kvitton, rapporter.

Sprid, marknadsför och sälj fler biljetter

Skapa eventsida med egen URL, generera automatisk karta, lägg till filmklipp och bilder, bädda in på din Webbsajt. 

Skicka inbjudningar, dela i sociala medier, skicka sms.


Följ upp försäljning och ordrar

Finns biljetter kvar för försäljning? Titta närmare på ordrar, antal deltagare och vilka som checkat in.

Tracking

Facebook pixel och LinkedIN.

Eventplanering

Dags att skapa ett event?

Passa på att prova Magnet; registrera dig utan kostnad och börja utforska. När du skapat ett konto får du tillgång till vårt hjälpcenter med vanliga frågor och svar, vägledning och tips. Vill du sälja biljetter och funderar på vad det kan kosta? Här ser du våra priser för dig som tar betalt av deltagarna. Kika också gärna på vad våra kunder har att säga om verktyget.

Från hjärtat av event & digital marknadsföring – blogg & nyhetsbrev

Få koll och håll dig uppdaterad inom event och digital marknadsföring. Ta del av bra tips, checklistor och relevant läsning på vår blogg och via vårt nyhetsbrev (registrera dig här på sidan). Är det något speciellt du skulle vilja att vi tar upp; tveka inte att höra av dig med ditt önskemål.

Varmt välkommen till Magnet!