Mattias Ribbing om hjärnsmart nätverkande

Skulle du vilja bli bättre på att minnas namn, vad du har pratat om och med vem? Ta in och minnas viktiga punkter, och själv leverera budskap som sätter sig? Magnet har mött minnesmästaren Mattias Ribbing och pratat hjärnsmarta strategier som tar nätverkande, presentationer och konfererande till en helt ny nivå.

För dig som har bråttom: Svep direkt ned till Tre hjärnsmarta steg

Mattias Ribbing är trefaldig svensk mästare i minne. Han har som pedagog alltid fascinerats av hjärnan och hjärnträning. Idag jobbar han med att sprida kunskap och väcka insikt om att det faktiskt går att träna upp och lära sig att samarbeta med sin hjärna, med häpnadsväckande resultat. Genom att känna till de smartaste strategierna och vänja oss vid att använda dem kan vi förändra vårt sätt att använda och arbeta med hjärnan.   

Grunden till att tänka effektivare handlar om att tänka i bilder. Då arbetar hjärnan betydligt smidigare och vi kan ta in mycket mer information; information som blir till vår egen.

– Att träna sig till att medvetet kunna tänka i bilder är som att alltid ha ett block till hands. Så fort du på ett medvetet sätt börjar lära dig namn och ansikten så blir det som en magnet; du kommer automatiskt minnas annat bättre. Vad ni pratat om, var och när ni träffats och så vidare. Du får många positiva sidoeffekter när du pushar hjärnan i rätt riktning säger Mattias.

Visualisering är nyckeln

Det kan kännas svårt och otydligt att tänka i bilder. Då ska man vara medveten om att det är någonting vagt, det ser inte ut som det vi ser med ögonen, och det är helt okej. Även om det är en vag bild som flimrar till så räcker det för hjärnan.

– Det är otydligt för alla, inklusive för mig själv som har tränat det här. Men det funkar ändå, det är det som är häftigt. 

Att tänka i bilder är som att ge hjärnan mappar i en dator. Utan strategi är det som att vi i datorn skulle kasta in en massa dokument utan namn och plats. De finns där på hårddisken, men du kommer aldrig hitta rätt dokument just när du behöver det.

Avlastning för hjärnan

– Att lita på minnet ger frihet att släppa saker för stunden, jag behöver inte klamra fast vid det. Tack vare det behöver hjärnan inte bli stressad, utan blir tvärtom avlastad.

På samma sätt som när vi lär oss skriva bokstäver så automatiseras processen alltmer när vi kommer igång att visualisera. Han beskriver det som att skriva direkt i hjärnan i stället för på papper, med ett nytt alfabet som består av bilder vi känner igen.

– Du behöver aldrig fundera på hur du ska skriva ner någonting, du bestämmer dig för vad du ska skriva och gör det. Det är likadant för mig, jag väljer ut vad jag vill lagra och antecknar det i hjärnan. Jag föreställer mig snabbt de bilder som behövs, sen är det klart och jag kan lita på att det sitter där.

Myter kring minnesförmåga

En person kan sägas ha gott ansiktsminne, ha lätt eller svårt för namn eller vara hopplös när det kommer till siffror. Minnesförmåga uppfattas och beskrivs ofta som något man antingen har begåvats med eller inte. Många begränsas därför av en negativ självbild.

Det finns såklart medfödda variationer, men en fungerande strategi och hjärnsmart träning ger mycket större skillnad enligt Mattias. Utgångsläget när det gäller att minnas siffror, namn, ansikten spelar ingen roll när man fått kontroll över sin förmåga att ta in information.

– Jag hade inga imponerande betyg eller några särskilda förmågor. Jag var som vem som helst när jag började träna vid 28 års ålder, det är något de som känner mig vet. Från vem som helst har jag gått till att kunna memorera tusen siffror idag.

Även vid försämring av minnesförmågan finns det hopp. Ett exempel som illustrerar det är kampsportaren som efter många smällar mot huvudet fått minnet utdömt, men inte ville ge upp. Efter coachning online har han slagit Mattias personbästa, och förbluffat psykologen som genomförde ett uppföljningstest.

Minnesträning är för alla

Vi är mer lika varandra än vi tror, våra hjärnor är inte helt olika organ och vi lär oss inte på helt olika sätt. Det spelar ingen roll att vi har olika erfarenheter, tycke och smak; till sin funktion är våra hjärnor lika. Att tänka i bilder hjälper alla och kan ta alla till nästa nivå. Något som blir särskilt tydligt i skolan. Här får man en riktning som funkar för alla, där konkreta resultat syns tidigt med de första stegen. 

– Vid neuropsykiatriska diagnoser, och om du återhämtar dig från utmattning eller depression är den här typen av strategier på sätt och vis ännu viktigare eftersom de avlastar hjärnan.

Det är ett inkluderande budskap Mattias förmedlar, och en möjlighet att ersätta vanmakt med drivkraft.

Tre hjärnsmarta steg

Ett vanligt nybörjarfel är att vilja lära sig minnas allt direkt. Att stegvis träna upp minnet är ett mer konstruktivt angreppssätt. Dessutom fungerar vart och ett av dessa steg som en magnet, när automatiska kopplingar hjälper dig minnas relaterad information. 

Dessa tre steg kan du tillämpa i samband med olika typer av evenemang. Testa steg ett, träna och upptäck hur du får bättre koll och kan känna dig mer avslappnad i samspelet med de du möter. Praktisera steg två och tre såväl i spontana samtal som i skapandet av en presentation. Lägg märke till hur det både blir lättare att hålla tråden och få ditt budskap att fastna hos andra.

Steg 1: Förnamn och bilder

Börja med att få en strategi för förnamn. När du hälsar på en person, dubbelkolla först och främst att du hörde rätt genom att upprepa namnet högt. Gör därefter om förnamnet till en bild. Ta första bästa som dyker upp.

Några exempel:

Marie – mariekex

Linda – lindad arm

Lars – garagedörr

Mohammed – boxningshandske.

Är det första som kommer upp i huvudet ett rim så är det okej, men det räcker inte att tänka Jan Banan, du måste visualisera en banan också. Det gäller att faktiskt se bilden framför dig i rummet.

Förstora upp de inre bilderna – visualisera inte ett mariekex i naturlig storlek; gör det jumbostort och tredimensionellt.

Placera bilden framför personen, eller på axeln. Att se personen och föremålet tillsammans skapar en koppling däremellan i hjärnan. Kom ihåg att det fungerar även om bilden är vag.

Steg 2: Måla upp scenario eller bild

Måla upp ett scenario eller en bild för att skapa kopplingar hos mottagaren. Med hjälp av bilder kan vi packa upp och hitta tillbaka till vad vi pratat om.

Har du suttit två timmar och lyssnat på någonting som sedan är som bortblåst, har talaren inte lyckats skapa kopplingar. Ny information blir utan kopplingar till något bekant en ö – en ö som även om den var intressant att besöka blir mycket svår att hitta tillbaka till.

Steg 3: Börja med helheten

Det är viktigt att börja med helheten och på så sätt skapa ett kunskapsskelett så att detaljerna har något att fästa på. Det är när man går in på detaljer som folk inte kan knyta till något som de zonar ut.

Helheten öppnar portarna till uppmärksamheten och förståelsen. Det gäller oavsett om du förklarar något från scenen, i ett affärsmöte eller i samtal med gamla och nya bekantskaper.

Engagemang för eget och andras lärande

Han är nyfiken på hjärnan, djupt intresserad av pedagogik och älskar att lära sig nya saker. Mattias jobbade som lärare när funderingar kring hur man på ett smartare sätt skulle kunna träna upp lärandemuskeln drev honom till minnesträning. Sedan första boken Vägen till mästarminne (2012) har han i stor utsträckning ägnat sig åt föreläsningar och workshops i  ämnet.

För att undersöka hur man kan anpassa strategierna för skolan följde han under en period en gymnasie- respektive högstadieklass. Det resulterade i Vägen till maxade betyg (2014), en praktisk bok som stimulerar till att tänka på ett smartare och roligare sätt. Mattias fortsätter få uppskattande e-post från lärare, elever och föräldrar som vittnar om hur det häftigt det är att få resultat.

Boken Fatta matte (2017) skrev Mattias Ribbing tillsammans med matematikern Per Sundin. Här handlar det om att förstå matematik på ett levande och lekfullt sätt.

– Det är så vi lär oss. Alla barn är experter på lärande innan de börjar skolan, för då är leken grunden.

Från enkla räkneregler hela vägen till avancerad gymnasiematte fokuserar Fatta matte på delar som många tycker är svåra. Boken används av skolelever och föräldrar men också vuxna som vill täppa till luckor.

Senaste boken Smart föräldraskap: Stärk ditt  barns lärande, fokus och kreativitet (2018), riktar sig till föräldrar som vill ge sina barn en mer harmonisk vardag, och de allra bästa förutsättningarna till livslångt lärande.

Här kan du läsa mer om Mattias Ribbing


"Att tänka i bilder är som att ge hjärnan mappar i en dator. "


Mattias Ribbing,

Föreläsare, författare, pedagog

SKAPA DITT EVENT NU!

Få våra smarta tips och öka din kunskap om nyhetsbrev, enkäter och evenemang via vårt nyhetsbrev. Nyhetsbrevet utkommer med ca 10 nummer om året och vi lämnar naturligtvis inte ut din adress till någon och skickar inget annat än nyhetsbrev från oss till dig. Genom att prenumerera samtycker du till att vi använder din e-postadress till att skicka våra kunskapsbrev till dig. Mycket nöje!

Lämna följande fält tomt
LÄS MER

Inbjudan, planering & hantering av event, en komplett eventplattform

Planera & hantera event online

Du har hittat det. Det ultimata verktyget för inbjudan, planering och hantering av event. Magnet assisterar dig med struktur och smarta funktioner, samtidigt som det är enkelt att använda. Hantera alla delar och faser kring ditt event genom att logga in i Magnet online.

Eventplanerare

För alla former av event

Dra nytta av systemet för att planera, marknadsföra och hantera event oavsett om du är professionell eventplanerare, planerar företagsevent emellanåt eller står i färd att anordna ett gratisevenemang.

Behöver du skicka ut inbjudningar och ordna ett anmälningssystem till ett kostnadsfritt event är det gratis att använda vår tjänst. Vill du sälja biljetter hittar du ett flexibelt system för biljettförsäljningi Magnet, och en rad betalningslösningar att ansluta till.

Komplett eventplattform

För din eventhantering inklusive marknadsföring har du en stabil uppbackning av smarta funktioner. Vilket är tidsbesparande när du strävar efter att få så många deltagare som möjligt till evenemanget.

Hantera allt från att skriva ut namnbrickor till att kommunicera ut viktiga uppdateringar via SMS och checka in gästerna vid ankomst. Allt med hjälp av samma mjukvara.

När evenemanget är över har du tillgång till relevant data, som statistik. Och dessutom möjligheten att enkelt genomföra en uppföljning av deltagarnas upplevelse.

Olika typer av biljetter

Erbjud Early-Bird-biljetter, rabatter och rabattkoder för en eller flera biljetter. Tidsinställ biljetter och lägg till produkter till paketerbjudanden som entré plus T-shirt. Du kan också erbjuda väntelista om det blir slutsålt.

App för incheckning till event

Genom att använda appen för incheckning vid ingången till ditt event får du koll på vilka och hur många deltagare som är på plats.

Välj betalningslösning

Välj vilka betalningsalternativ du vill erbjuda vid varje event, och ställ in primär betalningsmetod om du föredrar ett alternativ.

Visa och Mastercard, Swish, Payson, Billogram, Egen fakturering.

Olika momssatser

Administrationsgränsnitt för försäljning, intäkter varav moms, kvitton, rapporter.

Sprid, marknadsför och sälj fler biljetter

Skapa eventsida med egen URL, generera automatisk karta, lägg till filmklipp och bilder, bädda in på din Webbsajt. 

Skicka inbjudningar, dela i sociala medier, skicka sms.


Följ upp försäljning och ordrar

Finns biljetter kvar för försäljning? Titta närmare på ordrar, antal deltagare och vilka som checkat in.

Tracking

Facebook pixel och LinkedIN.

Eventplanering

Dags att skapa ett event?

Passa på att prova Magnet, vår eventplattform; registrera dig utan kostnad och börja utforska. När du skapat ett konto får du tillgång till vårt hjälpcenter med vanliga frågor och svar, vägledning och tips. Vill du sälja biljetter och funderar på vad det kan kosta? Här ser du våra priser för dig som tar betalt av deltagarna. Kika också gärna på vad våra kunder har att säga om verktyget.

Från hjärtat av event & digital marknadsföring – blogg & nyhetsbrev

Få koll och håll dig uppdaterad inom event och digital marknadsföring. Ta del av bra tips, checklistor och relevant läsning på vår blogg och via vårt nyhetsbrev (registrera dig här på sidan). Är det något speciellt du skulle vilja att vi tar upp; tveka inte att höra av dig med ditt önskemål.

Varmt välkommen till Magnet!