Magnet
– verktyget för att skapa seminarier, föreläsningar och seminarieverksamhet

Prova Magnet gratis!
Du förbinder dig inte till någonting. Inga kortuppgifter behövs. Endast två steg för att skapa kontot. Det är allt, mycket nöje!
Zoom Webinars & Meetings

Allt du behöver veta om det nya tillgänglighetsdirektivet

Har du också hört talas om det nya tillgänglighetsdirektivet? Undrar du vad som gäller för dig och din bransch? Här får du en kort introduktion i ämnet och 10 tips på hur du kan tillgänglighetsanpassa din webbplats. 

Det nya webbtillgänglighetsdirektivet

Webbtillgänglighetsdirektivet är en gemensam EU-lagstiftning som också kallas webbdirektivet. Det kräver att offentlig sektors webbplatser, e-tjänster och appar ska vara tillgängliga för alla användare oavsett förmåga.

Direktivet trädde i kraft den 1 januari i fjol. Men det finns olika datum på när det började och börjar gälla rent praktiskt. Du kan läsa mer längre ner under rubriken ”När trädde lagen i kraft”.

Vilka gäller det för?

Direktivet gäller för myndigheter, landsting, kommuner och andra som klassas som offentlig sektor. Det gäller även för vissa privata aktörer som utför tjänster med offentlig finansiering.

Vilka gäller det inte för?

Direktivet gäller ännu inte privat sektor. Men det finns förslag på att införa ett tillgänglighetsdirektiv som även omfattar privata aktörer. Därför kan du som arbetar inom den privata sektorn redan nu anpassa din webbplats och dina digitala tjänster utefter de nuvarande kraven.

OBS! Än så länge omfattas inte heller nyhetsbrev. Oavsett kan det vara en god ide att vara ute i god tid och tillgänglighetsanpassa även dem.

När trädde lagen i kraft?

  • Från och med den 23 september 2019 ska alla nya webbplatser vara tillgängliga.
  • Från och med den 23 september 2020 gäller kraven även för äldre webbplatser. Direktivet gäller även för dokument, extranät och intranät.
  • Appar ska vara tillgänglighetsanpassade från och med den 23 juni 2021.

Varför behövs direktivet och vilka är kraven?

Förutom att det är ett lagkrav, är tillgänglighetsdirektivet en mänsklig rättighet. Alla människor, oavsett medicinska, fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar, ska ha samma förutsättningar att ta till sig av digital information och e-tjänster av olika slag.

1. Webbplatsen – inklusive appar, dokument och pdf-filer som hör till webbplatsen – ska vara möjliga att uppfatta, vara hanterbara, begripliga och robusta enligt WCAG 2.1’s WCAG, Web Content Accessibility Guidelines, är en internationell standard för webbtillgänglighet.

2. Besökare på webbplatsen ska ges möjlighet att kunna anmärka på brister i tillgängligheten och begära att få det åtgärdat.

3. En så kallad tillgänglighetsdeklaration ska finnas på webbplatsen. Det är en beskrivning av på vilket sätt webbplatsen uppfyller punkt 1. I deklarationen ska det också finnas en länk till möjligheten att påtala brister enligt punkt 2. Det ska också finnas en länk till DIGG, Myndigheten för digital förvaltning. Det är hit besökaren anmäler webbplatser som inte följer direktivet.

Källa: Specialpedagogiska skolmyndigheten

Vill du testa hur tillgänglig din egen webbplats är?

Här testar du. Resultatet exporteras sedan till en excelfil som ger dig en snabb överblick på vad du behöver åtgärda för att göra din egen webbplats tillgänglig redan nu.

Testa också Web Disability Simulator. Här kan du uppleva din webbplats utifrån olika funktionsnedsättningar. OBS! Du behöver Google Chrome för att testa simulatorn.

Hur påverkar direktivet eventverktyget Magnet?

Numera är alla eventsidor som publiceras i Magnet tillgänglighetsanpassade. Eftersom det nya direktivet inte gäller för nyhetsbrev, har det främst påverkat vårt eventpubliceringsverktyg. Vi jobbar också redan nu på att tillgänglighetsanpassa vårt verktyg för nyhetsbrev.

10 tips för att börja tillgänglighetsanpassa din webb och din eventsida redan idag!

  • Beskriv med text allt innehåll som inte är text. Lägg exempelvis till texter till alla bilder som finns på din webbplats.
  • Erbjud alternativ om en inspelning enbart består av ljud eller video.
  • Texta inspelad rörlig media såsom video, ljud och animationer, och syntolka eller erbjud alternativ till videoinspelningar.
  • Ange i kod vad respektive webbsidas olika delar har för roll.
  • Skapa en flexibel layout som fungerar vid förstoring eller en liten skärm.
  • Använd tillräckliga kontraster i komponenter och grafik. Använd också tillräcklig kontrast mellan texter och bakgrund.
  • Se till att det går att öka avståndet mellan tecken, rader, stycken och ord. Se också till att texten går att förstora utan problem.
  • Ge användaren en möjlighet att justera tidsbegränsningar, pausa, stänga av och sänka ljudet.
  • Skriv tydliga och beskrivande sidtitlar, länkar och rubriker.
  • Ange sidans språk och språkförändringar i koden. Det gör det enkelt för rösttjänster att tyda vad som står på din webbplats.

Lycka till!

Vill du läsa mer?

Om du vill fördjupa dig i ämnet kika gärna vidare på länkarna som vi har listat här nedan. Här hittar du också källorna till den här artikeln. 

Läs om Webbdirektivet hos Myndigheten för digital förvaltning (DIGG).

Läs om Europeiska tillgänglighetslagen hos Funka.

Läs om Webbdirektivet på Specialpedagogiska skolmyndigheten

EU-kommissionen presenterar webbdirektivet på sin informationssida om webbtillgänglighet.

 

Här kan du läsa våra bästa tips för att arrangera ett webinar

Prova Magnet gratis!

Du förbinder dig inte till någonting.
Inga kortuppgifter behövs.

"Magnet är smidigt och enkelt att hantera. Att våra medlemmar kan anmäla, eller avanmäla sig till event gör att vi på ett smidigt sätt kan administrera våra deltagarlistor. Jag ser bara fördelar."
Francesca O´Brien Apelgren, vd
Sveriges Marknadsförbund
Francesca O´Brien Apelgren, vd, Sveriges Marknadsförbund

Läsvärt från bloggen

8 tips för en inbjudande inbjudan till ditt event

8 tips för en inbjudande inbjudan till ditt event

Ett event är ofta en resurskrävande satsning för arrangören. Det tar tid, kostar pengar och kräver massor av energi. Så givetvis vill man att det blir så bra som möjligt redan från start. Det som i värsta fall kan sänka ett event är förstås att det inte kommer tillräckligt med folk. Så inbjudan är kanske den viktigaste detaljen för att eventet ska lyckas.

Checklistan är A och O för ett lyckat event

Checklistan är A och O för ett lyckat event

Som eventmakare har man tusentals saker att hålla reda på samtidigt. Det är mycket som ska hända under de få timmar som eventet pågår. Då är det viktigt att alla vet vad man ska göra och i vilken ordning. Därför är en checklista ett måste.

Skapa och sälja event biljetter med Magnet

Skapa och sälja event biljetter med Magnet

Skapa biljetter och sälj dem enkelt och smidigt med Magnet. Att skapa själva biljetterna är en viktig del av att hålla i ett event, oavsett om du säljer biljetter eller om du ger bort dem gratis. Oberoende av i fall biljetterna är din främsta inkomstkälla, eller om de helt enkelt bara är ett sätt för […]