Detta är första delen i en mini-skola i fem delar som ska lära dig grunderna och hjälpa dig att komma igång med ditt event. Men event är ett vitt begrepp. Det kan handla om allt mellan den lokala bilhandlarens glöggbjudning till världsomfattande händelser som OS-arrangemang och Oscarsgalor. Vi kommer naturligtvis inte att kunna lära dig allt om eventmarknadsföring, men vi kan erbjuda dig de mest väsentliga kunskaperna och bjuda på lite användbara tips som kan vara praktiskt att känna till när du ordnar ditt event.
Vi tippar att läsarna av denna skola planerar för ett event som ligger närmare glöggbjudningen än Olympiska Spelen. En glöggbjudning är inte att förakta på det lokala planet – men denna lilla handbok kommer att kunna appliceras på högre nivåer än så.
Vad är egentligen ett event?
Ordet ”event” är hämtat från engelskans ord för evenemang eller händelse och är ett arrangemang vars syfte är att marknadsföra eller kommunicera något. Eventet ingår ofta i en plan för hur ett företag eller en organisation ska marknadsföra sig och eventets delar är noga genomtänkta för att företagets idéer värderingar och värden ska komma till fullt uttryck.
Eventet som marknadsföringsaktivitet är en ganska ny företeelse. Det sägs ha slagit igenom under sommar-OS 1984 i Los Angeles, då arrangörerna lät sponsorerna inte bara exponera sina varumärken under själva evenemanget utan också i sin övriga marknadsföring. Genomslagskraften blev så stor och effekterna visade sig så snabbt, att sponsring även av mindre event har ökat kraftigt efter detta. Event blev helt enkelt ett omistligt inslag i de flesta större företags kommunikationsplaner. En rapport som gjordes av Institutet för reklam- och mediestatistik, visade att sponsring och event står för 13,2 procent av medieutbudet år 2009.
Vad kan det bero på? En rimlig förklaring kan hämtas i dagens alltmer detaljerade mediekarta. Kanalutbudet på tv blir större och större för varje år. Interaktiva lösningar och sociala medier tar allt större plats i människors liv. Webben, där ett myller av marknadsförare som slåss om vår uppmärksamhet, har blivit mobil.
Men alla dessa inslag kan vi strunta i att uppmärksamma om vi vill. I dag kan vi välja och vraka bland informationsutbudet och välja det som vi känner oss mest underhållna av. Det gör att man måste komma på något alldeles extra för att fånga uppmärksamheten.
Ett event ska vara en alldeles extra upplevelse. Tanken är att man ska bjuda sin målgrupp på något alldeles speciellt. Han eller hon ska känna sig särskilt utvald. Om man lyckas med detta får man behålla kundens odelade uppmärksamhet under hela eventet. Här har man alltså goda möjligheter att bygga relationer genom att låta kunden uppleva ditt budskap med alla sina sinnen.
En tidningsannons appellerar endast till ett av våra sinnen – synsinnet. Radioreklam till vårt hörselsinne. TV-reklam sägs vara effektivare än dessa båda, eftersom de vädjar till två sinnen samtidigt. Eventet begränsar sig inte till ett par av våra sinnen. Det tar hänsyn till alla våra sinnen: syn, hörsel, känsel, smak och lukt.
Men det mest framgångsrika elementet för eventet torde ändå vara det mest basala för mänsklig kommunikation – mötet. Och nu snackar vi om verkliga möten.Vi har möjlighet att träffa vem vi vill över nätet i dag. Men de möten vi minns och där vi knyter de mest bestående relationerna sker fortfarande (och förmodligen för all framtid) in real life.
I kommande delar kommer du att få veta de viktigaste ingredienserna för lyckas med eventet och ge dig det bästa resultatet i ditt relationsskapande.
Se också Hur arrangerar man ett event? Checklista med tips