Magnet
– verktyget för att skapa seminarier, föreläsningar och seminarieverksamhet

Prova Magnet gratis!
Du förbinder dig inte till någonting. Inga kortuppgifter behövs. Endast två steg för att skapa kontot. Det är allt, mycket nöje!

Så lyckas du med ditt event: Del 4

Håll ett företagsevent för ditt nätverk och knyt kontakter: så går du tillväga. Här är del 4 av eventskolan.

Business-to-Business (ofta förkortat B2B) är en marknadsstrategi som inbegriper omsättning av varor och tjänster mellan företag. Förhållandet mellan ett företag och dess underleverantörer brukar kallas ett B2B-förhållande. Detta kan jämföras med andra affärsrelationer som till exempel mellan företaget och den slutliga konsumenten. Denna relation kallas Business-to-Consumer (B2C). Dessa är de två vanligaste förhållandena inom affärsvärlden. I takt med att arbetsgivarvarumärket blir allt viktigare för att rekrytera den rätta personalen har man även börjat tala om Business to Employee (B2E). Det handlar alltså om relationen mellan ett företag och dess anställda.

 

De allra sista åren, i de sociala mediernas tidevarv, har man alltmer börjat uppmärksamma ytterligare en viktig relation i affärsvärlden. Det är en relation som kallas Consumer-to-Business, konsumenternas relation till företaget. Det handlar om de enskilda konsumenternas förmåga att skapa värde åt företaget. Det sker genom att konsumenter skriver recensioner om varor, eller att de talar gott om företaget via sociala medier med mera. Det har blivit allt viktigare för företagen att ha en strategi för hur konsumenterna ska känna eller tycka om företaget.

Event för kunder, företagskunder eller leverantörer

Denna dogm har säkert bankats in i varje företagsledare tusentals gånger vid det här laget: Det är mycket lättare, billigare och mer lönsamt att lyckas behålla en kund än att försöka vinna en ny. Detta tål att upprepas och man borde ha detta uppskrivet på en skylt vid varje personalingång så att ingen, och då menar jag ingen på företaget glömmer detta. Var rädd om dina befintliga kunder oavsett hur små och obetydliga de än månde vara!

 

Den vanligaste orsaken till att man förlorar en kund är att man visar den för lite uppmärksamhet. Att ordna event med jämna mellanrum kan vara ett sätt att upprätthålla de goda relationerna och att visa sin uppskattning. När du ändå ställer till med fest – se till att även bjuda in några potentiella kunder. Då ser du hur väl mottagna de blir när de väl blir kunder så småningom. Event för dessa kan vara till exempel vara resor, mässor, produktlanseringar eller anspråkslösa bjudningar med kundmingel.

 

Här kommer några råd för dig inför ditt event med B2B-folk.

Hur vet jag hur många som kommer?

Det vet du inte. Du kanske har skickat ut en inbjudan via ett digitalt nyhetsbrev till dina affärsrelationer. Låt oss för enkelhets skull säga att det är 100 personer.  Du ser att 45 % av dessa har tackat ja. Innebär detta att det kommer att komma 45 personer? Nej, mycket sällan stämmer den siffran.

 

När det handlar om ett evenemang som är gratis (vilket ett event av detta slag naturligtvis måste vara) så händer det att de inbjudna inte respekterar inbjudan på samma sätt som om den kostade pengar. Några kommer att tacka ja utan att dyka upp. Andra kommer att dyka upp trots att de varken har tackat ja eller nej, eller till och med uttryckligen har tackat nej. Ytterligare några kommer kanske att ta med vänner som inte är inbjudna.

 

Nå, det är bara du själv som kan avgöra hur flexibel du ska vara med inbjudningarna, men tänk på att inte vara alltför brysk när de oinbjudna gästerna står vid dörren.

Hur länge ska eventet pågå?

Bifoga gärna ett program med hållpunkter och tider när du skickar ut din inbjudan. Var sedan noga med att hålla tidsschemat. Framförallt vad gäller huvudpunkterna. Och kanske ännu viktigare – tidpunkten för maten. Mer om det nedan.

 

Kom ihåg en viktig sak – du kanske tycker att du gör något för dina kunder som de borde tycka är roligt, spännande och ren rekreation. Men de flesta som anmäler sig till ett event kanske inte ser så på saken. För många innebär det arbete att besöka ett event. Många av dina samarbetspartners eller kunder kanske besöker event flera gånger i månaden, inte för nöjes skull utan för att de måste. De kanske mycket hellre spenderar den tiden hemma med sin familj, till exempel. Ha därför en ödmjuk inställning till de inbjudna och respektera deras outtalade krav på att tider hålls och att de vill hållas mätta.

Maten och drycken – är den viktig?

Maten är för vissa inbjudna det allra viktigaste på ett event. Det kan till och med hända att vissa har anmält sig till eventet enbart av den anledningen att det bjuds på gratis mat och dryck. Kanske ännu mer så om det bjuds på alkoholhaltiga drycker. När du tänker efter så kanske du har vänner eller bekanta som resonerar så. Handen på hjärtat – har du själv resonerat så någon gång?

 

Detta kan inte nog understrykas: Om du har lovat dina gäster mat och dryck – låt dem inte vänta för länge på den. En mätt kund är en glad kund. En kund med ett eller två glas vin i magen är en ännu gladare kund. En alltför berusad kund kan däremot vara en katastrof.

 

Var därför noga med att maten serveras på utsatt tid och att du har koll på hur du serverar dryckerna. Naturligtvis ska du alltid erbjuda alkoholfria alternativ. Helst inte bara vanligt kranvatten. Erbjud sådan typ av alkoholfri dryck som känns påkostat och fint. Många tar bilen när de går på företagsevent.

Prova Magnet gratis!

Du förbinder dig inte till någonting.
Inga kortuppgifter behövs.

"Vi är väldigt nöjda med Magnet. Det är skönt med verktyg som är så lätta att använda. Det är en mycket hög servicenivå och jag känner mig väldigt trygg med att jag får den hjälp jag behöver om det uppstår problem."
Malin Croner, vd
Dalarna Business
Malin Croner, vd, Dalarna Business

Läsvärt från bloggen

Marknadsför ditt nästa event med Google Ads

Marknadsför ditt nästa event med Google Ads

Marknadsför nästa event med Google Ads; syns i rätt sammanhang och locka fler deltagare. Här går vi igenom grunderna och fördelarna med Google Ads, samt vad du bör tänka på när du marknadsför evenemang via Google.

Hur levererar man kundservice i världsklass? Kundo, en nöjd Magnetanvändare berättar.

Hur levererar man kundservice i världsklass? Kundo, en nöjd Magnetanvändare berättar.

Är det någon som kan svara på den frågan så är det Björn Lilja. 2010 startade han Kundo tillsammans med tre kollegor. Vad företaget gör? Hjälper sina kunder att skapa kundservice i världsklass i de digitala kanalerna.

Checklistan är A och O för ett lyckat event

Checklistan är A och O för ett lyckat event

Som eventmakare har man tusentals saker att hålla reda på samtidigt. Det är mycket som ska hända under de få timmar som eventet pågår. Då är det viktigt att alla vet vad man ska göra och i vilken ordning. Därför är en checklista ett måste.