Du har genomfört ditt event. Kanske känner du att gick bra och du är nöjd med hela tillställningen. Eller kanske känner du att det mesta gick snett och du ångrar att du någonsin arrangerade det? Vi känner alla till känslan av att ha lyckats med en bjudning – och att ha misslyckats.
Men det är nu du ska börja skörda frukterna av ditt event och det är nu det viktigaste arbetet börjar. Även om du känner att du har lyckats så kan du ändå inte vara säker på att du lyckades på rätt sätt. Och även om du tror att du har misslyckats med eventet så kan det i själva verket vara så att du har vunnit på det hela i slutändan.
Detta kan du bara ta reda på genom att mäta resultatet av dina ansträngningar. Helst bör du göra det vid flera olika tillfällen. Ju mer mätresultat du har från ditt event, desto mer verktyg har du för att skräddarsy din marknadsföring i framtiden – med större möjligheter att pricka rätt.
Hur och när mäter man då resultatet av sitt event? Tycker du att det känns påfluget att be dina besökare om feedback? Känn inte så. Du har bjudit dina kunder på mat, dryck och underhållning. Nu är det dags för dem att bjuda tillbaka. Och det gör de med sina tankar, sin kunskap och sina åsikter.
Innan du börjar fundera på att mäta responsen på ditt event så ska du först veta vad hur du ska förhålla dig till resultaten. Visst känns det trevligt att höra berömmande ord och smicker? Men om du gör mätningen bara för att du vill få bekräftelse på att alla var nöjda så kommer du inte ha så stor nytta av resultaten. Om du däremot gör undersökningen för att lära dig mer om din målgrupp och för att veta vad du ska göra bättre så har du kommit ett stort steg på vägen.
Det viktigaste är att du känner till vad du vill uppnå i slutändan oavsett om det handlar om att sälja fler produkter, att öka kunskapen om ditt företag eller att utöka kontaktnätet. Ska resultatet av dina ansträngningar mätas i antalet sålda varor? Eller ska det resultera i att fler vill söka anställning hos dig? Som du märker så är det inte alltid självklart att det behöver handla om pengar.
Som vi nämnde tidigare så är det bra med många mätresultat. Försök att mäta vid olika tidpunkter, både före och efter eventet. Inför eventet kan det vara intressant att genom ett frågeformulär få reda på vad deltagarna förväntar sig av eventet och vad de tror att de kan komma att få nytta av.
Under eventet kan det vara av intresse att göra mindre undersökningar genom mentometerknappar, små diskreta intervjuer, eller övrigt vad som passar in i situationen.
Efter eventet kommer den viktigaste undersökningen. Där ställer du de frågor som du vill ha svar på inför framtiden och vad du ska göra bättre. Denna undersökning fungerar alldeles utmärkt att genomföra via ett digitalt nyhetsbrev, lämpligen samma typ av nyhetsbrev du använde när du bjöd in dina gäster.
I vår marknadsundersökningsskola kan du läsa mer om hur man genomför en undersökning på rätt sätt.
Men det finns alltid en gräns för när det blir för mycket. Alldeles för många undersökningar och enkäter kan verka lite tjatigt. Du känner bäst själv när det är dags att sätta gränsen. Det är också bra om du kollar igenom dina frågor och stryker de som inte känns relevanta, eller de som känns som upprepningar av tidigare frågor.
När du har samlat in alla dina mätdata så är det dags att analysera svaren. Fokusera mest på de svar som är viktiga för din affärsmässiga utveckling. Är det viktigt att veta hur lunchen som du serverade smakade? Om du tycker det så ska du fokusera på de svaren. Kanske är det viktigare att känna till om dina besökare fick den information de var i behov av och om eventet motsvarade förväntningarna.
När man ställer frågor så blottar man sig en aning. Man erkänner för den andre personen att man svävar i okunskap och att man behöver hjälp med att komma till rätta med detta. Var inte rädd för det. Ju öppnare och modigare man är när man ställer frågorna, desto bättre svar får man.
Be dina eventdeltagare om hjälp, helt enkelt. Fråga dem om de kan bidra till att utveckla dig och ditt företag på något vis. Låt dem vara kreativa i sina svar och var tydlig med avsikten med dina frågor. Låt dem veta att du ber om hjälp för att du ska kunna erbjuda dem ännu bättre produkter eller tjänster. Låt dem lämna sitt bidrag till ditt företag – du har ju faktiskt bjudit dem på ett event!
Du förbinder dig inte till någonting.
Inga kortuppgifter behövs.
Att arrangera ett lyckat event kräver arbete. För att hjälpa dig i starten har vi gjort en lista med 20 tips på hur du arrangerar ditt första event på bästa sätt. Bana vägen för framgång genom att börja arrangerandet med en planlagd strategi. Och om du spelar dina kort väl, kan du leverera en upplevelse […]
Att anordna ett evenemang kostar arrangören mycket tid, energi och pengar. Därför är uppföljningen av eventet en viktig del i arbetet.
För det är ju inte eventet i sig som säljer produkter – vad eventet gör är att skapa relationer och förtroenden. För att sälja dina produkter eller tjänster måste du gå vidare och höra av dig till dina gäster även efteråt.
Vill du att kommande år blir ett enastående år för affärerna? Såklart du vill, så bli inte ställd för att du inte vet var du ska börja. För att hjälpa dig komma loss har vi satt ihop en lista med vad du behöver för att förbättra din verksamhet, och göra kommande år till det bästa eventåret hittills.