Har du också hört talas om det nya tillgänglighetsdirektivet? Undrar du vad som gäller för dig och din bransch? Här får du en kort introduktion i ämnet och 10 tips på hur du kan tillgänglighetsanpassa din webbplats.
Webbtillgänglighetsdirektivet är en gemensam EU-lagstiftning som också kallas webbdirektivet. Det kräver att offentlig sektors webbplatser, e-tjänster och appar ska vara tillgängliga för alla användare oavsett förmåga.
Direktivet trädde i kraft den 1 januari i fjol. Men det finns olika datum på när det började och börjar gälla rent praktiskt. Du kan läsa mer längre ner under rubriken ”När trädde lagen i kraft”.
Direktivet gäller för myndigheter, landsting, kommuner och andra som klassas som offentlig sektor. Det gäller även för vissa privata aktörer som utför tjänster med offentlig finansiering.
Direktivet gäller ännu inte privat sektor. Men det finns förslag på att införa ett tillgänglighetsdirektiv som även omfattar privata aktörer. Därför kan du som arbetar inom den privata sektorn redan nu anpassa din webbplats och dina digitala tjänster utefter de nuvarande kraven.
OBS! Än så länge omfattas inte heller nyhetsbrev. Oavsett kan det vara en god ide att vara ute i god tid och tillgänglighetsanpassa även dem.
När trädde lagen i kraft?
Förutom att det är ett lagkrav, är tillgänglighetsdirektivet en mänsklig rättighet. Alla människor, oavsett medicinska, fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar, ska ha samma förutsättningar att ta till sig av digital information och e-tjänster av olika slag.
1. Webbplatsen – inklusive appar, dokument och pdf-filer som hör till webbplatsen – ska vara möjliga att uppfatta, vara hanterbara, begripliga och robusta enligt WCAG 2.1’s WCAG, Web Content Accessibility Guidelines, är en internationell standard för webbtillgänglighet.
2. Besökare på webbplatsen ska ges möjlighet att kunna anmärka på brister i tillgängligheten och begära att få det åtgärdat.
3. En så kallad tillgänglighetsdeklaration ska finnas på webbplatsen. Det är en beskrivning av på vilket sätt webbplatsen uppfyller punkt 1. I deklarationen ska det också finnas en länk till möjligheten att påtala brister enligt punkt 2. Det ska också finnas en länk till DIGG, Myndigheten för digital förvaltning. Det är hit besökaren anmäler webbplatser som inte följer direktivet.
Källa: Specialpedagogiska skolmyndigheten
Här testar du. Resultatet exporteras sedan till en excelfil som ger dig en snabb överblick på vad du behöver åtgärda för att göra din egen webbplats tillgänglig redan nu.
Testa också Web Disability Simulator. Här kan du uppleva din webbplats utifrån olika funktionsnedsättningar. OBS! Du behöver Google Chrome för att testa simulatorn.
Numera är alla eventsidor som publiceras i Magnet tillgänglighetsanpassade. Eftersom det nya direktivet inte gäller för nyhetsbrev, har det främst påverkat vårt eventpubliceringsverktyg. Vi jobbar också redan nu på att tillgänglighetsanpassa vårt verktyg för nyhetsbrev.
Lycka till!
Om du vill fördjupa dig i ämnet kika gärna vidare på länkarna som vi har listat här nedan. Här hittar du också källorna till den här artikeln.
Läs om Webbdirektivet hos Myndigheten för digital förvaltning (DIGG).
Läs om Europeiska tillgänglighetslagen hos Funka.
Läs om Webbdirektivet på Specialpedagogiska skolmyndigheten
EU-kommissionen presenterar webbdirektivet på sin informationssida om webbtillgänglighet.
Här kan du läsa våra bästa tips för att arrangera ett webinar
Du förbinder dig inte till någonting.
Inga kortuppgifter behövs.
Hej eventplanerare! Att använda sig av experimentell marknadsföring kan vara lösningen på hur du ska väcka ditt varumärke till liv. Det är en kanal som ger utrymme för kreativitet, och där man kan skapa personliga och minnesvärda upplevelser för konsumenten.
Men som med allt experimentellt så måste man också ha med i beräkningen att saker kan gå snett. Här ger vi dig några exempel på sådana felsteg, så att du kan lära av misstagen inför din egna eventplanering framöver och se till att du själv inte gräver samma typ av grop för dig själv.
Skulle du vilja bli bättre på att minnas namn, vad du har pratat om och med vem? Ta in och minnas viktiga punkter, och själv leverera budskap som sätter sig? Magnet har mött minnesmästaren Mattias Ribbing och pratat hjärnsmarta strategier som tar nätverkande, presentationer och konfererande till en helt ny nivå.
När du ska organisera en unconference kan du glatt strunta i schemaläggning. Poängen med mötesformatet är nämligen att agendan ska formas på plats, av deltagarna tillsammans. En introduktion hittar du i vår artikel Vad är unconference. Vad du däremot behöver förbereda är grundstrukturen för självorganisering under ditt event. Här presenterar vi fem praktiska mötesmetoder för ändamålet.