Magnet
– verktyget för att skapa seminarier, föreläsningar och seminarieverksamhet

Prova Magnet gratis!
Du förbinder dig inte till någonting. Inga kortuppgifter behövs. Endast två steg för att skapa kontot. Det är allt, mycket nöje!

Vad är unconference?

Har du hört talas om unconference, okonferens eller knytkonferens? Det är ett deltagardrivet konferensformat, som erbjuder ett alternativ till den traditionella konferensen. Denna typ av sammankomst har inget förberett program, eller definierat innehåll. Innehållet och dagordningen bestämmer nämligen deltagarna själva på plats. Tanken är att:

  • Mötas för kunskapsutbyte
  • Stimulera & engagera
  • Ta vara på samlad erfarenhet.

 

När passar formatet?

Formatet passar när du vill samla medarbetare, branschkollegor eller andra som har ett gemensamt intresse/kunskapsområde. Även om du inte ska planera för innehållet och de olika inslagen kan du lägga fram ett brett tema. Vilka behov, intresseområden, tendenser är angelägna just nu? Skapa förutsättningar för en givande sammankomst som kretsar kring det.

Formatet passar mindre bra när ni behöver träffas för att behandla specifika frågor eller fatta beslut.

 

Hur fungerar en unconference?

Även om unconference som koncept är öppet med stort utrymme för improvisation finns struktur i formatet. Deltagarna får inledningsvis föreslå så kallade sessioner eller spår utifrån olika ämnen och frågeställningar. Ibland med ett bredare tema som utgångspunkt.

Ett session kan till exempel utformas som en diskussion, workshop eller presentation av ett projekt. Därefter schemalägger man de olika sessionerna, och deltagarna väljer ett antal som de vill närvara vid. Det kan vara klokt att utse en sessionsledare (ofta den som föreslagit sessionen) som sätter igång och modererar diskussionen när det behövs. Utöver dessa sessioner finns utrymme för ett antal gemensamma, bland annat för redovisning.

Det finns ett par grundregler som är bra för alla att ha med sig:

  • Känner du inte att du bidrar, lär dig något eller har kul – förflytta dig till en annan session.
  • Alla har rätt att ge sitt perspektiv eller dela sin åsikt.
  • Vill du utveckla en diskussion i korridoren, gör det.

Varför är deltagardrivna möten uppskattade?

Många upplever det deltagardrivna mötet som en enkel, lustfylld och givande form för kommunikation och samarbete. Sugen på utveckling? Det flexibla formatet kan leda till nya perspektiv och insikter. Jämfört med de sedvanliga mötesformerna kräver det dessutom mindre planering från arrangörens sida.

 

Hur gör jag som nyfiken arrangör?

Är du som arrangör nyfiken på unconference rekommenderar vi dig att prova och utvärdera. Eventverktyget Magnet har ett gäng smarta funktioner som gör det enkelt och roligt att anordna okonferens.

Vid frågor och funderingar, tveka inte att höra av dig på telefon 0225-410 22 eller via e-post till support@paloma.se.

"Vi är väldigt nöjda med Magnet"
Malin Croner, vd
Dalarna Business
"Magnet är otroligt smidigt!"
Björn Lilja, Head of Customer Experience
Kundo
"Magnet är enkelt."
Francesca O´Brien Apelgren, vd
Sveriges Marknadsförbund