Att ta fram rätt tillbehör och utrustning inför ditt event kan vara nog så svårt. Först och främst ska allting stämma överens med eventuella teman och en viss design, och för det andra vill man såklart att det ska uppskattas av gästerna. Därefter är det en gåta i sig att ta fram en inhandlingslista för all rekvisita som ska inhandlas också.
Här reder vi ut några av dina frågetecken genom 3 tips om hur kan tänka kring rekvisita och tematiseringen inför ditt event. Planeringen sköter du sedan såklart genom att skapa ett gratiskonto i eventverktyget Magnet.
Färger är verkligen roligt, vi vet! Men om du vill undvika att kasta in dina gäster i något som de kommer att uppleva som lustiga huset så är det klokt om du, innan alla inköp och planeringar, definierar din färgskala. Färger i sig är en kommunikation, så tänk efter vad ditt event ska säga.
Rött symboliserar kärleken, men det är också en ”stopp-färg”. Grönt kan förknippas med naturen, samtidigt som det är en tillåtande färg som säger oss att vi är tillåtna. Ingen färg har ett enstaka budskap utan du behöver sätta det i relation till eventets tema också.
Exempel på rekvisita som bör överensstämma med din färgskala är:
Ett annat sätt att arbeta med tematisering av din rekvisita handlar om att få det att kännas enhetligt med eventets syfte. Anta att du ska ha ett event för att samla in pengar till hjärtforskning så är det absolut lämpligt att arbeta med hjärtan och med röda färger i din tematisering.
Här vill du komma ut med ett budskap samtidigt som du vill tjäna syftet, och bästa sättet att göra detta är att arbeta med relaterande rekvisita. Visa en film om hjärtsjukdomar, lägg fram stetoskop till barnen så att de kan lyssna på varandras hjärtan & använd dig av visuella medel för att belysa problematiken. I Sverige drabbas 30.000 personer av akut hjärtinfarkt varje år. Visa detta genom att lägga i 30.000 gem i en burk och låt dina gäster få gissa antalet.
Genom att arbeta med rekvisitan på detta sätt så får du dina gäster engagerade och involverade i ditt event, och de känner att de får med sig viktig kunskap efter att eventet är slut.
Om du ska bjuda in en föreläsare, utbildare eller artist till ditt event behöver du göra en background-check först. Du vill nämligen inte riskera att få tag i en person som visar sig representera motsatsen till vad denne skall tala om för dina gäster. Vi har mobiler, internet och Google idag som gör att två minuters googling kan vara det som gör hela ditt event till en flopp, om det visar sig att någon hittar skelett i garderoben hos din föreläsare/artist.
Om vi återgår till att ditt tema är hjärtforskning så kanske någon som själv lever med hjärtproblematik kan föreläsa? Om du ska prata nykterhet, ta då med någon kändis som lever som nykterist. Låt en atlet få prata om fitness, och en missbrukare om det hårda livet.
Att sätta fel person på fel plats här gör att hela syftet fallerar, och då spelar det inte roll hur mycket du har arbetet med resten av rekvisitan. Du tappar helt enkelt förtroendet.
Du förbinder dig inte till någonting.
Inga kortuppgifter behövs.
Att arrangera ett lyckat event kräver arbete. För att hjälpa dig i starten har vi gjort en lista med 20 tips på hur du arrangerar ditt första event på bästa sätt. Bana vägen för framgång genom att börja arrangerandet med en planlagd strategi. Och om du spelar dina kort väl, kan du leverera en upplevelse […]
Att anordna ett evenemang kostar arrangören mycket tid, energi och pengar. Därför är uppföljningen av eventet en viktig del i arbetet.
För det är ju inte eventet i sig som säljer produkter – vad eventet gör är att skapa relationer och förtroenden. För att sälja dina produkter eller tjänster måste du gå vidare och höra av dig till dina gäster även efteråt.
Vill du att kommande år blir ett enastående år för affärerna? Såklart du vill, så bli inte ställd för att du inte vet var du ska börja. För att hjälpa dig komma loss har vi satt ihop en lista med vad du behöver för att förbättra din verksamhet, och göra kommande år till det bästa eventåret hittills.