Magnet
– verktyget för att skapa seminarier, föreläsningar och seminarieverksamhet

Prova Magnet gratis!
Du förbinder dig inte till någonting. Inga kortuppgifter behövs. Endast två steg för att skapa kontot. Det är allt, mycket nöje!
Mattias Ribbing om hjärnsmart nätverkande på evenemang

Mattias Ribbing om hjärnsmart nätverkande på evenemang

Skulle du vilja bli bättre på att minnas namn, vad du har pratat om och med vem? Ta in och minnas viktiga punkter, och själv leverera budskap som sätter sig? Magnet har mött minnesmästaren Mattias Ribbing och pratat hjärnsmarta strategier som tar nätverkande, presentationer och konfererande till en helt ny nivå.

För dig som har bråttom: Svep direkt ned till Tre hjärnsmarta steg. 

Mattias Ribbing är trefaldig svensk mästare i minne. Han har som pedagog alltid fascinerats av hjärnan och hjärnträning. Idag jobbar han med att sprida kunskap och väcka insikt om att det faktiskt går att träna upp och lära sig att samarbeta med sin hjärna, med häpnadsväckande resultat. Genom att känna till de smartaste strategierna och vänja oss vid att använda dem kan vi förändra vårt sätt att använda och arbeta med hjärnan.  

Grunden till att tänka effektivare handlar om att tänka i bilder. Då arbetar hjärnan betydligt smidigare och vi kan ta in mycket mer information; information som blir till vår egen.

– Att träna sig till att medvetet kunna tänka i bilder är som att alltid ha ett block till hands. Så fort du på ett medvetet sätt börjar lära dig namn och ansikten så blir det som en magnet; du kommer automatiskt minnas annat bättre. Vad ni pratat om, var och när ni träffats och så vidare. Du får många positiva sidoeffekter när du pushar hjärnan i rätt riktning säger Mattias.

Visualisering är nyckeln

Det kan kännas svårt och otydligt att tänka i bilder. Då ska man vara medveten om att det är någonting vagt, det ser inte ut som det vi ser med ögonen, och det är helt okej. Även om det är en vag bild som flimrar till så räcker det för hjärnan.

– Det är otydligt för alla, inklusive för mig själv som har tränat det här. Men det funkar ändå, det är det som är häftigt. 

Att tänka i bilder är som att ge hjärnan mappar i en dator. Utan strategi är det som att vi i datorn skulle kasta in en massa dokument utan namn och plats. De finns där på hårddisken, men du kommer aldrig hitta rätt dokument just när du behöver det.

Avlastning för hjärnan

– Att lita på minnet ger frihet att släppa saker för stunden, jag behöver inte klamra fast vid det. Tack vare det behöver hjärnan inte bli stressad, utan blir tvärtom avlastad.

På samma sätt som när vi lär oss skriva bokstäver så automatiseras processen alltmer när vi kommer igång att visualisera. Han beskriver det som att skriva direkt i hjärnan i stället för på papper, med ett nytt alfabet som består av bilder vi känner igen.

– Du behöver aldrig fundera på hur du ska skriva ner någonting, du bestämmer dig för vad du ska skriva och gör det. Det är likadant för mig, jag väljer ut vad jag vill lagra och antecknar det i hjärnan. Jag föreställer mig snabbt de bilder som behövs, sen är det klart och jag kan lita på att det sitter där.

Myter kring minnesförmåga

En person kan sägas ha gott ansiktsminne, ha lätt eller svårt för namn eller vara hopplös när det kommer till siffror. Minnesförmåga uppfattas och beskrivs ofta som något man antingen har begåvats med eller inte. Många begränsas därför av en negativ självbild.

Det finns såklart medfödda variationer, men en fungerande strategi och hjärnsmart träning ger mycket större skillnad enligt Mattias. Utgångsläget när det gäller att minnas siffror, namn, ansikten spelar ingen roll när man fått kontroll över sin förmåga att ta in information.

– Jag hade inga imponerande betyg eller några särskilda förmågor. Jag var som vem som helst när jag började träna vid 28 års ålder, det är något de som känner mig vet. Från vem som helst har jag gått till att kunna memorera tusen siffror idag.

Även vid försämring av minnesförmågan finns det hopp. Ett exempel som illustrerar det är kampsportaren som efter många smällar mot huvudet fått minnet utdömt, men inte ville ge upp. Efter coachning online har han slagit Mattias personbästa, och förbluffat psykologen som genomförde ett uppföljningstest.

Minnesträning är för alla

Vi är mer lika varandra än vi tror, våra hjärnor är inte helt olika organ och vi lär oss inte på helt olika sätt. Det spelar ingen roll att vi har olika erfarenheter, tycke och smak; till sin funktion är våra hjärnor lika. Att tänka i bilder hjälper alla och kan ta alla till nästa nivå. Något som blir särskilt tydligt i skolan. Här får man en riktning som funkar för alla, där konkreta resultat syns tidigt med de första stegen. 

– Vid neuropsykiatriska diagnoser, och om du återhämtar dig från utmattning eller depression är den här typen av strategier på sätt och vis ännu viktigare eftersom de avlastar hjärnan.

Det är ett inkluderande budskap Mattias förmedlar, och en möjlighet att ersätta vanmakt med drivkraft.

Tre hjärnsmarta steg

Ett vanligt nybörjarfel är att vilja lära sig minnas allt direkt. Att stegvis träna upp minnet är ett mer konstruktivt angreppssätt. Dessutom fungerar vart och ett av dessa steg som en magnet, när automatiska kopplingar hjälper dig minnas relaterad information. 

Dessa tre steg kan du tillämpa i samband med olika typer av evenemang. Testa steg ett, träna och upptäck hur du får bättre koll och kan känna dig mer avslappnad i samspelet med de du möter. Praktisera steg två och tre såväl i spontana samtal som i skapandet av en presentation. Lägg märke till hur det både blir lättare att hålla tråden och få ditt budskap att fastna hos andra.

Steg 1: Förnamn och bilder

Börja med att få en strategi för förnamn. När du hälsar på en person, dubbelkolla först och främst att du hörde rätt genom att upprepa namnet högt. Gör därefter om förnamnet till en bild. Ta första bästa som dyker upp.

Några exempel:

Marie – mariekex

Linda – lindad arm

Lars – garagedörr

Mohammed – boxningshandske.

Är det första som kommer upp i huvudet ett rim så är det okej, men det räcker inte att tänka Jan Banan, du måste visualisera en banan också. Det gäller att faktiskt se bilden framför dig i rummet.

Förstora upp de inre bilderna – visualisera inte ett mariekex i naturlig storlek; gör det jumbostort och tredimensionellt.

Placera bilden framför personen, eller på axeln. Att se personen och föremålet tillsammans skapar en koppling däremellan i hjärnan. Kom ihåg att det fungerar även om bilden är vag.

Steg 2: Måla upp scenario eller bild

Måla upp ett scenario eller en bild för att skapa kopplingar hos mottagaren. Med hjälp av bilder kan vi packa upp och hitta tillbaka till vad vi pratat om.

Har du suttit två timmar och lyssnat på någonting som sedan är som bortblåst, har talaren inte lyckats skapa kopplingar. Ny information blir utan kopplingar till något bekant en ö – en ö som även om den var intressant att besöka blir mycket svår att hitta tillbaka till.

Steg 3: Börja med helheten

Det är viktigt att börja med helheten och på så sätt skapa ett kunskapsskelett så att detaljerna har något att fästa på. Det är när man går in på detaljer som folk inte kan knyta till något som de zonar ut.

Helheten öppnar portarna till uppmärksamheten och förståelsen. Det gäller oavsett om du förklarar något från scenen, i ett affärsmöte eller i samtal med gamla och nya bekantskaper.

Engagemang för eget och andras lärande

Han är nyfiken på hjärnan, djupt intresserad av pedagogik och älskar att lära sig nya saker. Mattias jobbade som lärare när funderingar kring hur man på ett smartare sätt skulle kunna träna upp lärandemuskeln drev honom till minnesträning. Sedan första boken Vägen till mästarminne (2012) har han i stor utsträckning ägnat sig åt föreläsningar och workshops i  ämnet.

För att undersöka hur man kan anpassa strategierna för skolan följde han under en period en gymnasie- respektive högstadieklass. Det resulterade i Vägen till maxade betyg (2014), en praktisk bok som stimulerar till att tänka på ett smartare och roligare sätt. Mattias fortsätter få uppskattande e-post från lärare, elever och föräldrar som vittnar om hur det häftigt det är att få resultat.

Boken Fatta matte (2017) skrev Mattias Ribbing tillsammans med matematikern Per Sundin. Här handlar det om att förstå matematik på ett levande och lekfullt sätt.

– Det är så vi lär oss. Alla barn är experter på lärande innan de börjar skolan, för då är leken grunden.

Från enkla räkneregler hela vägen till avancerad gymnasiematte fokuserar Fatta matte på delar som många tycker är svåra. Boken används av skolelever och föräldrar men också vuxna som vill täppa till luckor.

Andra böcker skrivna av Mattias: Smart föräldraskap (2019) och nu senast ”Skärm smart (2022)

Här kan du läsa mer om Mattias Ribbing

Prova Magnet gratis!

Du förbinder dig inte till någonting.
Inga kortuppgifter behövs.

"Vi är väldigt nöjda med Magnet. Det är skönt med verktyg som är så lätta att använda. Det är en mycket hög servicenivå och jag känner mig väldigt trygg med att jag får den hjälp jag behöver om det uppstår problem."
Malin Croner, vd
Dalarna Business
Malin Croner, vd, Dalarna Business

Läsvärt från bloggen

Tre tips som ökar din biljettförsäljning

Tre tips som ökar din biljettförsäljning

Visst hade det varit skönt om alla som kom in på din eventsida köpte dina biljetter direkt? Riktigt så enkelt är det dessvärre inte alla gånger, utan det ligger ofta en viss tid och en avancerad beslutsprocess bakom varje biljettköp som man som distributör måste förstå för att kunna erbjuda rätt verktyg till köparen. Verktyg som underlättar deras beslut. Här bjuder vi på tre tips för hur du kan öka på din biljettförsäljning på webben med några enkla verktyg och medel.

Få ditt event att sticka ut i mängden

Få ditt event att sticka ut i mängden

Med mat- och vinprovningar, escape-rooms, ståuppkomedi och matmarknader som dyker upp överallt är det lätt att känna att eventbranschen är ganska mättad. Oavsett hur stor eller liten budget du har så står alla eventplanerare inför samma tuffa konkurrens. Det finns större möjlighet för konsumenterna att välja på en rad olika event och därför kan det bli svårt att sticka ut med just ditt evenemang.

Men, med den rätta mixen av marknadsförings- och kommunikationsstrategier kan du dock komma betydligt längre och sätta ditt event på kartan. Vi har sammanställt en lista med sex strategier som kan hjälpa dig att göra ditt evenemang till ett som står ut i mängden.

Satsa mobilt: Så skapar du en mobilstrategi för att förbättra ditt event

Satsa mobilt: Så skapar du en mobilstrategi för att förbättra ditt event

nniskor registrerar sig för event med sina mobiler, använder dem för att hitta till arenan, kollar på dem under eventet och tittar på dem efter att eventet är över. Så varför inte utnyttja den här mobila konsumtionen för att hjälpa till att marknadsföra ditt evenemang?

Att skapa en mobilstrategi behöver inte vara svårt. Det finns flera taktiker du kan ta till för att hjälpa dig att nå dina mobilanvändande deltagare och fördjupa dina kontakter med dessa deltagare. Nedan följer flera idéer som hjälper dig att komma igång med att marknadsföra dina event i mobilen.